BİRİNCİ TBMM DÖNEMİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması
Mebuslar Meclisi Misak-ı Milli’yi ilan edince Anlaşma Devletleri İstanbul’u işgal ederek Meclis’in çalışmalarını engellediler (16 Mart 1920).
Mustafa Kemal Paşa, Mebuslar Meclisi’nin bu şekilde sona erebileceğini tahmin ediyordu. Derhal kapanan meclisin yerine yeni bir meclisin açılması için çalışmalara başladı. 19 Mart 1920'de bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını, bunun için hemen seçimlerin yapılmasını, her sancaktan beş üyenin seçilerek 15 gün içerisinde Ankara’ya gönderilmesini istedi.
Mustafa Kemal Paşa Meclisin yetkileri ve hükümetin kurulması konusundaki görüşlerini bir önerge şeklinde TBMM’ye sundu. 24 Nisan 1920'de kabul edilen önergeye göre;
Önemi:
1921 Anayasası’nın Kabulü (Teşkilât-ı Esasiye)
20 Ocak 1921 tarihinde “Teşkilat-ı Esasiye Kanunu” adıyla Türk Devleti’nin ilk anayasası olarak kabul edilmiştir.
1921 Anayasası’nın Önemli Maddeleri
Önemi
1921 Anayasa’nda en önemli değişiklikler 29 Ekim 1923 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu tarihte Cumhuriyet ilan edilerek devletin yönetim şekli belirlenmiş, “Meclis Hükümeti” sistemi yerine de “Kabine” sistemine geçilmiştir.
Sevr Antlaşması ve Önemi
Sevr Barış Antlaşması’na TBMM’nin tepkisi çok sert oldu. Meclis bu barışı tanımadığını açıkladı. Sevr’i imzalayanlar ve onaylayanlar da vatan haini sayıldı.
Türk milleti, yaptığı Kurtuluş Savaşı’yla Sevr’in geçerliliğini önlemiş ve Sevr’in yerine Lozan Barış Antlaşması yapılmıştır.
2024 Tüm hakları saklıdır. /İletişim:sorucam@gmail.com