ALTERNATİF ÖĞRENME MODELLERİ
GRUPLA ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
GÖSTERİ YÖNTEMİ
Gösteri, öğretmenin ya da öğrenci gruplarının herhangi bir konuyu laboratuarlarda ya da sınıfta diğer öğrencilerin önünde deneyerek, araç ve gereçler kullanarak açıklamaları ya da sunmalarıdır. Bu bakımdan öğretmenin sınıfta bir konuyu işlerken, laboratuarda bir deney yaparken; gerçek araç- gereçler, modeller, resimler, fotoğraflar, harita, slayt, film şeridi, hareketli filmler, basit çizimler, levhalar vb. kullanılıyorsa gösteri metodunu uyguluyor demektir.
TARTIŞMA
İki veya daha fazla kişinin, bir konuyu açıklığa kavuşturmak için görüş ve düşüncelerini, karşılıklı konuşmalar şeklinde ortaya koymalarına tartışma denir. Her kademedeki okullarda çeşitli derslerin konuları tartışma fırsatları yaratmaktadır. Bu fırsatlar gereği gibi değerlendirilmelidir. İlköğretim okulları birinci kademesinde Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi gibi dersler, bu yöntemle çalışmalara imkan hazırlar. Bu yöntem, bilişsel öğrenme alanında bilgi düzeyinin üzerine öğrencileri çıkarıp, bilginin ikinci ve üçüncü basamağı olan kavrama ve uygulama düzeyinde bilgilerin aktarılmasını hedefler. Öğrenciler bu yöntem ile farklı görüşler ileri sürerek konunun en doğru çözümünü bulmayı öğrenirler. Bu beceri hoşgörüye dayalı bir toplum için gerekli bir beceridir. Öğretmen, bir tür gözlemci ve yönetici olarak görev yapar. Tartışmanın belli bir çizgide kalmasına dikkat eder. Aynı zamanda dersin amacına ulaşması için gayret eder. Uygun zamanda tartışmaya katılır, tartışmayı keser, tartışmayı yönetir. Tartışma dersinin asıl faydası, bütün yan etkileriyle, öğrencileri bir işe bizzat yapmaya sevk eder.
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME
Altışapka düşünce tekniği insanlara nasıl düşünmesi gerektiğini öğretmektedir. Bu teknikle insanlar aynı olay karşısında farklı düşünme yaklaşımları geliştirebileceklerini öğrenirler. Bu teknik sonucunda insanların tek tip düşünme türüne takılıp kalmalarının önüne geçilmiş olur. Altı şapkalı düşünce tekniği kullanılarak dersi ölü noktalardan kurtarma, öğrencinin yaratıcılığını ve düşünce gücünü geliştirmek mümkün olur. Bu teknik uygulanırken ilk olarak konu belirlenir. Fikir üretme sürecinde şapkalar sırasıyla takılır ve tahtaya ya da bir kâğıda söylenenler yazılır. Süreç sonunda olayın olumlu yönleri, riskleri ve duygu boyutu net bir şekilde yazılmış olur. Olayın tüm boyutları sıralandığından son olarak mavi şapka takılarak konuyla ilgili son karar verilir.
? Beyaz şapka: Açık tarafsız ve tartışmasız olarak kabul edilen bilgileri temsil eder.
? Kırmızışapka: Duygusal tepkileri, tutkuları ve sezgileri temsil eder.
? Siyah şapka: Tehlikeleri kötümser tepkileri ve riskleri temsil eder.
? Sarışapka: Avantajları,faydaları, iyimser düşünmeyi ve fırsatları temsil eder.
? Yeşil şapka: Yaratıcılığı, üretkenliği ve kararın alınması durumunda başka neler yapılabileceğini gösterir.
? Mavi şapka: Sonuçları, çözümleri ve serinkanlı bir şekilde karar almayı temsil eder.
Özellikleri:
? Öğrencilerin farklı düşünme yeteneklerini geliştirir.
? Problemin tanımlanmasında ve çözümün üretilmesinde Altışapka düşünce tekniği öğrencilere nasıl düşünmesi gerektiğini öğretir.
ROL OYNAMA / DRAMATİZASYON
Rol oynama yöntemi, çeşitli öğretim ve öğrenim amaçları için, kendiliğinden meydana gelen, hazırlıksız, yaşam tecrübelerinin aslına benzer, canlı sunuşlarını gerçekleştirme yöntemi olarak açıklanmaktadır. Rol oynama, çocukların yaradılışlarında var olan, hareket etme ihtiyaçlarına doğal fırsatlar hazırlar. Özellikle küçük çocuklar, duygularını, fikirlerini, etrafındaki varlıkları hareketlerle anlamaya çok elverişlidirler. Her şeyi taklit ederler. Gördüklerini, öğrendiklerini, varlıkları ve olayları, baş, yüz, el, kol, bacak ve gövdeleriyle anlatımda beceriklidirler. Çocuklar bu hareketlerle konuşmalarını daha canlı, etkili, ilginç ve somut bir duruma getirirler.Rol yapma öğrencileri güdüler, kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar. Ayrıca yaratıcı drama çocuklara etkileşime girme, yaşantı geçirme, gerçeği ortaya çıkarıncaya kadar yaratma olanağı tanır.
BENZETİM
Askerlerin harp oyunlarıyla pilotların uçak modelleriyle, doktorların kadavralarla yetiştirilmelerinin ortak yanı öğrencilerin gerçek durumun bir benzeri üzerinde eğitilmeye çalışılmasıdır. Bu durumda aslının yerine yapayı konmaktadır. Bu tür yetiştirmeye benzetim tekniğiyle yetiştirme denmektedir. Özellikle öğrenciyi gerçek ortamda gerçek araçlarla yetiştirmenin güç, tehlikeli ve maliyetinin fazla olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Böylece gerçek durumun baskısı olmadan öğrenme yaşanmaktadır. Ayrıca maliyet düşürülerek, olası kazalarda önlenmiş olmaktadır. Bilgisayarla bu tekniğin kullanılmasında önemli yer tutmaktadır.
Sınırlılıkları:
? Gerçek durumun tıpatıp aynısını ortaya koymak bazen zor olabilir.
? Yapaydır ve genellikle basite indirgenmiştir.
? Gerçekte yapayda karşılaşılmayan durumlarla karşılaşmak mümkündür.
? Teknik amaçtan saparak eğlence aracına dönüşebilir.
? Öğrenciler yapay yaşama aldanarak her şeyi öğrendiklerini düşünebilirler.
MİKRO ÖĞRETİM
Yüz yüze eğitimin gerçekleştirilmesi için sınıf içinde uygulanan tekniktir.Bu çevrim altı basamaktan oluşur :
? Verilen görevin gereklerine uygun bir mikro ders hazırlanır.
? Belirlenen mikro ders öğretilir.
? Öğretmen işlemin ne derece başarıyla yerine getirildiğine dair dönüt alır.
? Alınan dönüt ışığında mikro ders yeniden düzenlenir
? Mikro ders yeniden öğretilir.
? Bu defa öğretme işleminde gerçekleştirilen ya da gerçekleştirilemeyen iyileştirmelerle ilgili sözlü, yazılı ya da teyple dönüt alınır.
Faydaları:
? Yaparak yaşayarak öğrenme deneyimi sağlar
? Anında geri bildirim alma imkanı sağlar
? Kayıt cihazlarının kullanılması durumunda öğretmen adayına öz-değerlendirme imkanı sağlar.
? Kalabalık gruplarda etkisi zayıf olabilir
? Öğrenci rolü ile beraber gerçekleştiğinden öğretmen adayı gerçek performansını sergileyemebilir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
? Öğretim gruplarında öğrenci sayısı az tutulmalıdır.
? Kayıt cihazları kullanılmalıdır.
? Gerçek sınıf ortamına yakın sınıflar oluşturulmalıdır.
BEYİN FIRTINASI
Belli problemleri çözmede herkesin buluş yapma gücünden faydalanılmak için uygulanan bir tekniktir. Meselâ, kurban etlerinin nasıl daha yararlı hale getirileceği noktasında herkes fikrini söyler ve bunun uygulanabilir olup olmadığı tartışılır. Gerek tekliflerin gerekse onları değerlendiren konuşmaların rasyonel temellerde ve bilimsel bilgilerle yapılması sağlanmalıdır. Beyin fırtınası tekniği içinde de bazı teknikler vardır.
AKVARYUM TEKNİĞİ
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grupla çalışma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Bu tekniği uygularken sınıfın uygun bir yerine bir çember çizilir. Çemberin ortasına bir boş sandalye konur. Sınıfın tümü çemberin dışındadır. Konu hakkında yorum yapmak isteyen sandalye oturur, düşüncesini söyler. Daha sonra yerinin bir gönüllüye bırakmak üzere çemberin dışına çıkar. Ayrıca onlar gözler, düşünür ve katılımcılara dönütler verirler. Gözlemciler tartışma sırasında not almalı, tartışma sonunda sınıfa tartışmanın özeti sunulmalıdır.
BALIK KILÇIĞI TEKNİĞİ § Ishikawa diagramı olarak da bilinen balık kılçığı tekniği, 1943’te Kaoru İshikawa tarafından geliştirilmiştir. § Teknik, bir problemin nedenlerini ve alt nedenlerini tanımlama sürecini yapılandırmaya yardım edebilir. § Ayrıca, tüm öğrencilerin derin ve nesnel bir görüş kazanmalarını ve problemin çeşitli bölümleri arasında ki önemli ilişkileri görmesini, öğrencilerin daha derin bir şekilde bir problem üzerinde yoğunlaşmasını sağlar. § Problem çözme tekniklerinden biri olan bu teknik, öğrencilerin düşüncelerini organize etmeye yardım eder; ancak, problem için çözümler sağlamaz. § Bu teknik; birlikte çalışmayı, gerçeği aramayı, değişik görüşlere açık olmayı ve karşıt görüşlerin ortaya çıkmasını sağlar.
KONUŞMA HALKASI
Duyuşsal alanda farkları görme, farklı görüşlere ve bu görüşleri savunanlara saygı duyma hedeflerini kazandırmaya yönelik bir tekniktir. Konuyla ilgili bir kavram ,ilke yada sözcükle ilgili olarak görüş belirtmelerine fırsat veren bu tekniğe öğrenciler ,görüş geliştirme tekniğinden farklı olarak sandalyelerini birbirlerini karşılıklı görebilecek şekilde ve daire biçimde düzenleyerek halka oluşturarak otururlar.
KAR TOPU
Kartopu, daha fazla sayıda kişiyi kattıkça tartışmanın büyüdüğünü ifade eden basit bir terimdir (kartopunun karda yuvarlandıkça büyümesi ile aynı). Kartopu tekniğini kullanmanın faydaları şunlardır: * Herkesin katılmasını sağlar.
* Çift ve grup tartışmasındaki fikirlerin paylaşılması nedeniyle fikirler yaratır
İSTASYON
BÜtün sınıfın her aşamada (her istasyonda) çalışarak bir önceki grubun yaptıklarına katkı sağlayarak bir basamak ileri götürmeyi, yarım kalan işi tamamlamayı öğreten bir yöntemdir. Öğrenme istasyonları, sınıf tartışmalarını geliştiren yararlı bağımsız bir çalışma sağlar. Öğretmenler sık sık öğrenme istasyonlarının sadece ilköğretim öğrencileri için uygun olduğunu farz ederler ama daha üst sınıflardaki öğrencilerde öğrenme istasyonundan yararlanabilirler. Öğrenme istasyonu, öğrencilere yeni bir konu öğretmede en önemli öğretme stratejilerinden biridir.
SORU CEVAP ( SOKRAT )
Soru-cevap, öğretmenin formule ettiği soruları öğrencilerin sözel olarak yanıtmalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.Bu yöntemde iyi bir öğretmen neyi, ne zaman soracağını bilmeli, ayrıca öğrencileri de belli bir çerçeve içerisinde tutmalıdır. Yine öğretmen soruları ile öğrencilerin yalnızca gerçek hatırlama ile yanıt vermelerini değil, düşünmelerini de sağlamalıdır İyi bir soru sorma tekniği öğrencilerin düşüncelerine, değerlendirmelerine ve yaratıcılıklarına imkan sağlamalıdır.
KAVRAM HARİTASI
Öğrenenler için öğrenilecek temel fikirleri ve bunlar arasındaki ilişkileri açık hale getirmekte ve önceki bilgilerle yeni bilgiler arasında anlamlı bağlantılar kurulmasına yardımcı olan iki boyutlu bir şemadır. Çeşitleri; * Örümcek Harita: Temel bir kavramı tanımlamak için kullanılır. * Balık Kılçığı Haritası: karmaşık bir olayın neden-sonuçlarını ortaya koymak için kullanılır. * Sınıflama Haritası: Öğrenilen bilgileri sistematik olarak sınıflamayı amaçlar. * Olaylar Zinciri Dizinleri: Herhangi bir kavramın aşamaları, bir işlemin basamakları açıklanır.
ÖYKÜ OLUŞTURMA TEKNİĞİ
Herhangi bir konu çerçevesinde öğrencilerin bir araya gelerek giriş, geliştirme ve sonuç bölümlerini dikkate alarak oluşturulan yazılı çalışmalardır.
DENEY
Bilinmeyen bir şeyi bulmak, bir ilkeyi, bir varsayımı sınamak amacıyla yapılan eylem veya işleme DENEY denir.
Bu yöntemde belirli bir olaya etki eden faktörler kontrol altına alınarak sınama yapılır. Bu teknik kullanılırken :
BİREYSEL ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
PROGRAMLI ÖĞRETİM
Öğrenme malzemesinin, öğrenciyi son amaca ulaştıracak basamaklar biçiminde düzenlenmesi ve programlanmasıdır. Bir öğrencinin davranışsal hedeflere ulaşmasına yardım etmek üzere deneysel olarak geliştirilmiş öğrenme tekniklerinin sistematik olarak uygulanmasıyla desenlenmiş bir süreçtir.
Programlı öğretimin dayandığı ilkeler:
? Küçük adımlar
? Etkin katılım
? Bireysel hız
? Anında geribildirimi
? Başarı (Doğru cevaplar)
Küçük adımlar ilkesi: Öğretilecek içerik mümkün olduğu kadar küçük parçalara ayrılarak öğrenciye sunulmaktadır. “Adım” ya da “madde” olarak isimlendirilen bu küçük bilgi parçaları basitten karmaşığa doğru sıralanır. Öğrencinin ilerlemesi küçük adımlarla olmaktadır.
Öğrenmeye etkin katılım ilkesi: Programla öğrenci arasında sürekli bir etkileşim vardır. Program öğrenciye her küçük adımda bilgi sunmanın yanında, bu bilginin öğrenilip öğrenilmediğini kontrol amacıyla devamlı soru yöneltir ve öğrencinin bu sorulara cevap vererek etkin katılımı sağlanır.
Bireysel hız ilkesi: Öğrenci için zaman bakımından bir sınırlama yoktur. Her öğrenci kendi hızına göre ilerler. Böylece, çabuk ilerleyen öğrenciler, yavaş ilerleyenleri beklemek zorunda kalmaz. Bu “bireysel hız” sayesinde, öğretimin bireyselleştirilmesi sağlanmış olmaktadır.
Anında geribildirim ilkesi: Öğrenciye, vermiş olduğu cevapların doğru olup olmadığı hakkında anında geri bildirim verilir. Böylece öğrenci bir sonraki maddeye geçmeden önce, bir önceki maddenin sorusuna vermiş olduğu cevap konusunda bilgi sahibi olur.
Başarı: Yöneltilecek sorular öğrencinin cevaplandırabileceği güçlük derecesinde ve sunulan bilgiyle ilgili olmalı, ipuçları verilmelidir. Hata ve başarısızlıktan kaçınılmalıdır.
? Zaman bakımından ekonomiktir.
? Bireysel farklılıklar dikkate alınır. Her öğrenciye kendi öğrenme hızına göre ilerleme imkanı sağlar
? Öğrencini aktif katılımını sağlar
? Öğrenme sonucu hakkında anında geri bildirim ve pekiştireç verilir
? Anlaşılmayan Konuların istenildiği kadar tekrarına imkan verir
? Öğretmenleri tekrar, alıştırma, düzeltme gibi görevlerden kurtarır; mesleki gelişimlerine zaman kazandırır
? Okul içinde ve dışında her yerde uygulanabilir
? Öğretmen bulunmayan alanlarda ve insanların okula gitme imkanlarında yoksun bulunduğu yerlerde hizmet götürmek suretiyle insan kaynakları değerlendirilebilir.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Bilgisayar Destekli Öğretim’de bilgisayar, öğrenmenin meydana geldiği bir ortam olarak kullanıldığı öğretim sürecini ve öğrenme motivasyonunu güçlendiren, öğrencinin kendi öğrenme hızına göre yararlanabileceği, kendi kendine öğrenme ilkelerinin bilgisayar teknolojisiyle birleşmesinden oluşmuş bir öğretim yöntemidir.
? Öğrenci aktiftir.
? Her öğrenciye kendi öğrenme hızında bir öğrenim sağlar.
? Anında geribildirim sağlar
? Bilgisayar destekli eğitimle konular öğrencilere daha kısa sürede ve sistemli bir şekilde öğretilebilir.
? Öğrenci kendisine ait bir kişisel öğrenme ortamında rahatlıkla çalışabilmektedir.
? Öğretim programı öğrencinin öğrenme ile ilgili gereksinimine göre hazırlanabilir.
? Bedensel ya da zihinsel özürlü öğrenciler, özel olarak düzenlenen Bilgisayar Destekli Öğretim ortamında bireysel öğrenme hızlarına göre ilerleyebilirler.
? Öğretmeni dersi tekrar etme, ödev düzeltme vb. görevlerden kurtararak ona öğrencilerle daha yakından ilgilenme ve verimli çalışma zamanı ve olanağı tanır.
? Bilgisayar, eğitim zamanının etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar.
? İlgi çeker.
? Somut deneyimler kazandırabilir.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM
Keller Planı olarak anılan bireyselleştirilmiş öğretim, öğretimin her öğencinin kendi yetenek düzeyine uygun olmasını, bireye uygun yöntem-teknik ve araç-gereçlerin kullanılmasını gerekli kılar.Bireysel öğetimin amacı farklı yapı, ilgi ve gereksinime sahip bireylerin üst düzeyde yetiştirip topluma kazandırmaktır.Öğretim süreci öğrenci merkezlidir. Öğretmenin rolü öğrenci merkezli etkinlikleri düzenlemek ve yönetmektir. Öğrenciler kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almakla yükümlüdürler.
? Bireysel farklılıklara uygundur.
? Öğretim süreci öğrencinin özelliklerine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygundur.
KUANTUM ÖĞRENME:
Kuantum öğrenme; her yaş için etkililiği kanıtlanmış öğrenme yöntemlerinin ve öğrenmeyi etkileyen unsurların düzenlenmesinin bütünüdür. Modelin amacı, keyifli ve dinamik okul çevresi yaratarak akademik ve yaşam becerilerini arttırmaktır.
TUTOR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Tutar destekli öğretim, öğrencinin öğrendiği konularda, anlamakta güçlük çektiği kısımlarla ilgili olarak bireysel öğretim desteği görmesidir. Tutar desteği tamamen yardım isteyen öğrencilere öğretim olanağı, sağlayan bir öğretim etkinliğidir. Anlaşılacağı üzere, tutor destekli öğretim hizmeti öğrenci tarafından cevaplanamayan soruların cevaplanmasına olanak sağlar. Örneğin fizik dersinde ödev yapan bir öğrencinin yapmış olduğu hatalar kendisine bireysel olarak açıklanarak, eksiklerini ve yanlışlarını görmesini sağlayacak bilgiler verilerek ödevini tekrar yapması istenerek tekrar dönüt verilir. Bu uygulamada daha çok öğrenciye eksiklerini ya da yanlışlarını kendisinin anlayabileceği ipuçlarını ve önbilgileri vermektir.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
PROJE
Proje yöntemi, belli öğretim amaçlarını gerçekleştirmek düşüncesiyle, öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda çevreden seçilen ünite ve Konuların, yine öğrencilerin, aktif çalışmasıyla bir iş, bir eser olarak sonuçlandırmasıdır. Bu yöntemin ana felsefesi, çocuğun yaşadığı çevrelerde hayatı küçük ölçüde de olsa yaşamasıdır. Projelerin planlanması ve uygulanması öğrenciler tarafından yapılmalıdır. Öğretmen ise sadece öğrencilere yol gösterici, rehber olmalıdır. Proje yönteminin izlenmesi de öğretmen, proje konularını öğrencilerin seçmesine imkan verdikten sonra, projeler için çeşitli görüşlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Önerilen projelerin bir listesini çıkararak, öğretmen bu projeler için gerekli bilgilerin bulunabileceği okuma parçalarını öğrencilere önerir.Öğretmen öğrencinin veya öğrencilerin yaptığı çalışmaları zaman zaman denetlemeli ve gerektiğinde yardımcı olmalıdır. Ancak sorumluluğun çoğu her zaman öğrenciye verilmelidir. Ayrıca proje çalışması bireysel olarak yapılabileceği gibi, grup olarak da yapılabilir.
Bilimsel bir öğretme-öğrenme etkinliği olarak ele alınan bu yöntem;
1. Projenin tespit edilmesi,
2. Proje amaçlarının belirlenmesi,
3. Proje ile ilgili ön çalışmalar yapılması ve amaçların tekrar gözden geçirilmesi,
4. Projenin planlanmasıve paylaşma,
5. Kümelerin çalışması,
6. Çalışmaların sınıfa aktarılması ve
7. Değerlendirme gibi aşamalara sahiptir.
GEZİ-GÖZLEM
Öğretiminde yapılan etkinliklerin en önemlilerinden birisi de gezi-gözlem inceleme yöntemidir. Gözlem yapmadan bazı dersleri işlemek mümkün değildir. Hayatın her anında insanlar bir gözlem faaliyeti içerisinde olurlar. Çünkü çocuklar, olayları ve olguları sürekli olarak takip ederler ve bir takım bilgileri kendi gözlemleri sonucunda öğrenirler.Çocuklar sosyal becerilerin çoğunu gözlem yoluyla öğrenirler. Gençlikte ve hayatın tüm dönemlerinde rol modelleri gözlenerek çıkarımlar yapılır. Gözlem, işlenecek ünitelerle ilgili olayların, canlı ve cansız varlıkların bulundukları ve yaşadıkları doğal çevrelerinde, doğal olayların oluştukları yerlerde ve zamanlarda; bazı işlerin yapıldıkları yerlerde, önceden belirlenmiş bir amaca ve hazırlanmış plana göre kuvvetli bir ilgi ve dikkatle incelenmesiyle bilgi kazanma yoluna gözlem yöntemi denir.
Ders gezilerinin amacı, sürüp giden olayların ya da var olan cisim, araç ve olguların, oldukları yerde, oldukları gibi görünüp gözlenmesidir. Bu öğretim yönteminde öğrenciler, bütün duyu organlarını kullanarak, gözlem yoluyla ilgili verileri elde etmeye çalışırlar.
Okulda öğretim amaçlı gözlem sınıf içinde veya evde olabileceği gibi genel olarak gezi sonucu yapılan gözlemi akla getirir. Gezi-gözlem çalışmaları bir planla yürütülür. Öğrenci neyi, ne zaman, nerede ve nasıl gözleyeceğini önceden bilmelidir. Bunun için bir plan yapılır. Bu planda;
? Gezi-gözlem incelemenin yapılacağı yerin adı,
? Yapılacak gözlemin konusu,
? Gezi-gözlem incelemeyi kimlerin ve nasıl yapacağı,
? Gezi-gözlem incelemenin amaçları,
? Gezi-gözlem incelemeye konu olan madde ya da olayın bilimsel ve halk arasındaki adının ne olduğu,
? Bu konularda kimlerin bilgi vereceği,
? Öğrencilere veya öğrenci kümelerine gezi-gözlem inceleme yerinde incelenmek üzere verilecek ödevler bulunur.
EV ÖDEVİ
Ödev öğrencilerin bilgi ve becerilerini arttırmak ve aynı zamanda dersle öğrendiklerini pekiştirerek daha kalıcı hale getirmek amacıyla ders dışı zamanlarda bireysel ya da grup içinde yaptığı çalışmalarıyla medya getirdiği metin, araç, iş vb. verilen addır.
Öğrencilere ödev vermekle onların öğretime hazırlanması ya da sahip oldukları bilgi ve becerileri yeni şartlar içinde kullanmaları amacı güdülür. Verilen ödevler eğitsel bir amaca hizmet eder.
? Ders tekrarı ya da öğrenilecek konulara hazırlık sağlar.
? Öğrenilenleri uygulama olanağı sağlar.
? Bireysel ya da grupla olabilir.
? Öğrenilenleri tekrar ve pekiştirme sağlar.
? Doğru uygulandığında bağımsız çalışma yeteneği kazandırı.
? Planlı öalışma alışkanlığı kazandırır.
? Zaman alır.
? Yapılmayan ödevler öğretimi olumsuz etkiler.
? Öğrencileri başkalarına bağımlı hale getirebilir.
2024 Tüm hakları saklıdır. /İletişim:sorucam@gmail.com