CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
1) Suni (Ampirik) Sınıflandırma
Þ Hayvanlar Þ a) Havada b) Karada c) Suda
Yaşayanlar Yaşayanlar Yaşayanlar
Örnek : Kuşun kanadı – Arı kanadı – Sinek kanadı
2) Doğal (Filogenetik) Sınıflandırma
Örnek : İnsanın kolu – Kuşun kanadı – Balinanın yüzgeci
Örnek : İnsan=46 kromozom ; Moli balığı=46 kromozom
Örnek : Irklar
Felis domesticus Þ Ev kedisi
Cins adı Tanımlayıcı ad
A) PROKARYOT CANLILAR (Monera Alemi)
1) Bakteriler
a) Saprofitler : Organik maddeleri inorganik maddelere dönüştürürler.Sonuçta besin ve enerji elde edilir.Tabiattaki C, P ve N döngüsünde görevlidirler.Ensim sistemleri iyi gelişmiştir.
b) Parazitler : Sindirim enzimleri olmadığı için başka bir canlıya ihtiyaç duyarlar. Hastalık yapanlarına patojen bakteriler denir.
c) Fotosentetikler : Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar.Hidrojen kaynağı olarak H2O, H2S ve H2 gibi maddeleri kullanırlar.Aerob, Anaerob ya da fakültatif olabilirler.
d) Kemosentetikler : Organik maddelerin sentezi için gerekli olan enerjiyi inorganik maddelerin oksidasyonundan (oksitlenmesinden) temin eder. Işık ve klorofil gerekli değildir.Nitrit, nitrat, demir ve kükürt bakterileri kemosentetiktirler.Kemosentez sonucu 1) Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılır. 2) Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulur. 3) Kimyasal enerji kazanılır. 4) Organik besin sentezlenir.
a) Bölünerek : Bütün bakterilerin esas üreme şeklidir.Amitoz şeklinde uygun bir ortamda 20 dakikada bir bölünürler.
b) Sporla : Bazı bakteriler ortam şartları bozulunca endospor oluştururlar.Endospor kalıtım materyallerinin çok az bir sitoplazmayla beraber, sert bir çeperle çevrilmiş halidir. Endosporlarda metabolik faaliyetler minimum seviyededir.
c) Konjugasyon : DNA yapısı farklı iki bakteri yan yana gelerek aralarında geçici bir zardan köprü oluştururlar.Bu köprü aracılığı ile DNA parçaları değiştirilir.
2) Mavi-Yeşil Algler
3) Virüsler
a) Bitkisel Virüsler : Kalıtım materyali hepsinde RNA dır. Tütün, patates, marul, mozaik virüsleri örnek olarak verilebilir.
b) Hayvansal virüsler : Kalıtım materyali bazılarında DNA, bazılarında ise RNA dır.Grip, kızamık, kabakulak, suçiçeği, sarı humma, çocuk felci, uçuklar, siğiller ve aids örnek verilebilir.
c) Bakteriyofaj : Kalıtım maddesi DNA’ dır.
2024 Tüm hakları saklıdır. /İletişim:sorucam@gmail.com