1- “Köklü bir geçmişi olan dilimiz, fatihlerin ordularıyla, uygarlık alışverişiyle, eski yeni dünyaları kaç kez dolaşmış; kendi varlığından nice izler bırakmıştır. O, hâlâ Cezayir’de, Sudan’da Macaristan’da… konuşulmaktadır.”
Paragrafın konusu nedir?
A) Kültürümüzün dünyadaki izleri
B) Türkçe’nin köklü bir dil olduğu
C) Türk uygarlığının yayıldığı yerler
D) Dilimizin geniş bir coğrafyaya yayıldığı
2. - Okumayı alışkanlık haline getirmek bugünkü okulun ve eğitimin başlıca amacıdır. Bütün eğitim ve öğretim kurumları, çeşitli araçlarla bu amacın gerçekleştirilmesine çalışmaktadırlar. Çünkü bu, sadece bireylerin gelişmesi için değil toplumların da gelişmesi için önemlidir
Paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eğitim öğretim durumu
B) Çalışmanın faydaları
C) Okuma alışkanlığı
D) Kalkınmanın gerekliliği
3. Çocukluğum olmadı benim. Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz. Bir şey söyleyeyim mi ben size? İhtiyarlığı da olmuyor öylesinin. İnsan, çocukluğunda yaptıklarını anlatır da gözlerinin içi parlar. Ben kendimde değil, başkalarında gördüm onu. Paragrafta ne anlatılmıştır?
A) Yaşlanma korkusu
B) Gelecek kaygısı
C) Çocukluğa özlem
D) Gençlik yılları
4. İnsanlar, mizaçlarına uygun kimselerle arkadaşlık kurarlar. Onlarla kaynaşır, dertleşir, söyleşirler. Bir insanın kimliğini, arkadaşını tanıyarak öğrenebiliriz. Huyları uymayan insanların anlaşmaları, arkadaşlık ve dostluk kurmaları güçtür.
A) İnsanın yaratılışı ve ilişkileri
B) Dostluğun gücü
C) Arkadaşlığın değeri
D) Kötü arkadaş
5.
Köklü bir geçmişi olan dilimiz,Fatihlerin ordularıyla, uygarlık alışverişleriyle ,eski yeni dünyaları kaç boy dolaşmış; kendi varlığından ince izler bırakmıştır. O, hâlâ Cezayir’de, Sudan’da, Macaristan’da...konuşulmaktadır.
126.Paragrafın konusu nedir?
B) Dilimizin geniş bir coğrafyaya yayıldığı
C) Türkçe’nin köklü bir dil olduğu*
D) Türk uygarlığının yayıldığı yerler
6. “Yaşamak gömülemez ki yeryüzüne”Hiroşima’yı bu dizeleri tekrarlaya tekrarlaya bıraktım gerilerde. Yaşamak gömülemez ki yeryüzüne! İnsanlar gömülür; ama yaşamak gömülemez, fışkırır ölümler, umutsuzluklar, yıkıntılar arasından.”
200. Yukarıdaki paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaşamın tükenmezliği*
B) İnsanın ölümsüzlüğü
C) Hiroşima’nın durumu
D) İnsanın çaresizliği
7. Aydın, karşılaştığı her meseleyi yeniden irdeleyen insandır. Fikirler, üzerinde düşünülmeyince basmakalıp hâle gelirler; bir nevi batıl inanç şekline girerler. Aydın, başkalarından önce kendi kendine karşı hür olan insandır. Onun için hakikât, en üstün kıymettir.
A) Düşünce hürriyeti
B) Batıl inancın tehlikeleri
C) Aydının özelliği*
D) Hakikâtin önemi
8.
Sanatçı, bu eserinde insanı çok yönlü dünyası ile sevinçleri, özlemleri, beklentileri ve bunalımlarıyla, saplantılarıyla, tüm korkularıyla çözümlemeye çalışır.
Bu eserin konusu nedir?
A) Sevinçler
B) Korkular
C) İnsan
D) Evren
2024 Tüm hakları saklıdır. /İletişim:sorucam@gmail.com