4.Sınıf Sosyal Bilgiler Yaşadığımız Yer Bölgelerimizi Tanıyalım-Karadeniz Bölgesini Tanıyalım


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 2668

KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM


Karadeniz, bol su taşıyan akarsularla beslendiği ve bol yağış aldığı için su seviyesi yüksek bir denizimizdir. Karadeniz'in Anadolu kıyıları; dağlar kıyıya paralel uzandığı için genellikle dik ve yüksek kıyılar şeklindedir.

 

 YER ŞEKİLLERİ

DAĞLARI: Batı Karadeniz'de dağlar birbirine paralel üç sıra halindedir. Orta Karadeniz'de kıyıdan uzaklaşıp tek sıra halinde uzanır. Ortalama yükselti azalmıştır. Doğu Karadeniz'de ise dağlar iki sıra halinde uzanır. Bölgenin en yüksek dağları buradadır. Dağ sıraları arasında batı - doğu yönlü uzanan çöküntü ovaları ile vadileri yer alır. Dağları; Küre Dağları, Canik Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Bolu Dağı, İlgaz Dağı, Köroğlu Dağlarıdır.

 

OVALARI: Bölgenin en geniş kıyı ovaları Çarşamba ve Bafra delta ovalarıdır. İç kesimlerde Suluova, Taşova, Turhal, Merzifon, Tosya, Boyabat gibi çöküntü ovaları vardır. Bu çöküntü ovalan Türkiye'nin en aktif deprem bölgeleridir.

 

AKARSULARI: Yenice, Bartın, Kızılırmak, Yeşilırmak, Çoruh bölgenin en önemli akarsularıdır. Yatak eğimleri fazla, rejimleri düzensiz akarsulardır. Kar erimelerine bağlı olarak ilkbahar aylarında akım yüksektir.

GÖLLERİ: Bölgede buzul gölleri ve heyelan set gölleri fazladır. Özellikle Doğu Karadeniz'de buzul etkisiyle oluşmuş buzul gölleri çoktur. Uzungöl, Tortum, Boyabat, Abant ve Yedigöller başlıca heyelan set gölleridir. Ayrıca bölgede çok sayıda baraj gölleri de bulunmaktadır.

 

 İKLİMİ: Bölgenin kıyı şeridinde her mevsim yağışlıdır. Yazları serin, kışları ılık geçen Karadeniz iklimi etkilidir. Bu iklimin etkileri, Orta Karadeniz'de yer şekillerine bağlı olarak, iç kesimlere kadar ulaşır.

Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde iklim karasallaşır.

 

NÜFUS VE YERLEŞME: Bölge nüfus sayısı bakımından üçüncü sırada yer alır. Nüfusun büyük bölümü Doğu Karadeniz kıyıları, Orta Karadeniz'deki ovalar, Batı Karadeniz'de Zonguldak Yöresi'nde toplanmıştır. Bölgede yağışın bol olması, iklimin nemli olması, tarımsal koşulların az olması, kırsal nüfusun yoğunluğuna yol açmıştır. Arazinin engebeli oluşu, su kaynaklarının bolluğu, dağınık yerleşmeyi yaygınlaştırmıştır. Ahşap evler bölgenin özelliğidir.

 

İLLERİ: Amasya, Artvin, Çorum, Bartın, Bayburt, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Zonguldak'tır.


 


REKLAMLAR


jojobetCasibom GirişJojobet GirişlericasibomMeritking Girişholiganbet girişcasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişCASİBOMcasibombaywin giriş
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.