4.Sınıf Sosyal Bilgiler Yaşadığımız Yer Bölgelerimizi Tanıyalım-İç Anadolu Bölgesini Tanıyalım


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 5477

İÇ ANADOLU BÖLGESİ'Nİ TANIYALIM


Kuzeyinden Kuzey Anadolu, güneyinden Toros Dağları ile çevrili olan bölge bir çanak şeklindedir.

İkinci büyük bölgemizdir. Yüksek ve uzun sıradağları yoktur. Platolar ve ovalar yaygındır. Bölgenin yüksekliği doğuya gidildikçe artar.

İç Anadolu Bölgesinde yağışların yetersiz olmasının nedeni, çevresinde yüksek dağların olmasıdır.           

 

DAĞLARI: Akdağlar, Elmadağ, Hınzır, Tecer, Sündiken dağları çok yüksek değildir. Erciyes, Hasandağı, Melendiz Dağı, Karacadağ ve Karadağ bölgenin sönmüş volkanlarıdır.

 

OVALARI: Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Konya ovaları en önemli ovalarıdır.

 

PLATOLARI: Yer şekilleri sade olan bölgede Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Orta Kızılırmak, Bozok ve Yazılıkaya platoları bulunur. Kireç taşlarından oluşmuş bu platolarda, obruk yaygın olarak görülür.

 

AKARSULARI: Kızılırmak, Sakarya Nehri, Zamantı Çayı önemli akarsularıdır. Göllere dökülen pek çok kısa boylu akarsular da vardır.

 

GÖLLERİ: Tuz Gölü, Eber. Akşehir, Çavuşçu ve Seyfe gölleri tektonik oluşumlu başlıca göllerdir. Acıgöl ve Meke Tuzlası Gölü volkanik oluşumludur. Bölgedeki en büyük baraj gölü Kızılırmak üzerindeki Hirfanlı'dır.

 

İKLİMİ: Çevresi dağlarla çevrili olduğu için karasal iklim özellikleri görülür. Kış Doğu Anadolu'daki kadar sert geçmez. Ancak doğuya doğru iklim sertleşir. Yaz mevsimi oldukça sıcak geçer. Yağış miktarı en az olan bölgedir. Tuz Gölü ve çevresi Türkiye'nin en az yağış alan yöresidir. Bölgenin kuzeyine gidildikçe yağış biraz artar.

 

DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ: Doğal bitki örtüsü yazın kuruyan ot topluluklarının oluşturduğu bozkırlardır.

            Yağışların azlığı ve ormanların tahrip edilmesi nedeniyle bozkırlar geniş yer kaplar. Yozgat, Akdağlar ve Sündiken dağlarında bölgenin en geniş ormanları vardır. Ama bölgenin genişliğine göre çok azdır.

 

NÜFUS VE YERLEŞME: Marmara bölgesinden sonra en kalabalık bölgedir. Toprak genişliğine göre az nüfusludur. Nüfusun büyük bölümü su kaynaklarının daha bol olduğu yerlerde toplanmıştır. Bölgenin en kalabalık yerleri ulaşım yollarının daha bol olduğu yerlerde toplanmıştır. Bölgenin ne kalabalık yerleri ulaşım yollarının kavşağında olan ve endüstrinin geliştiği Yukarı Sakarya’dadır. Tuz Gölü çevresi Türkiye’nin en tenha yeridir.

 

İLLERİ: Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat’tır.


REKLAMLAR


jojobetCasibom GirişJojobet GirişlericasibomMeritking Girişholiganbet girişcasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişCASİBOMcasibombaywin giriş
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.