EGE BÖLGESİNİ TANIYALIM
DAĞLARI: Bölgenin batısında Ege Denizine dik uzanan doğu-batı yönlü dağlar ile bu dağlar arasındaki çöküntü ovalar yer alır. Kuzeyden güneye doğru sıralanan Kaz Dağı, Madra Dağı, Yunt Dağları, Boz Dağlar, Aydın Dağları kırılma sonucu oluşan horstlardır.
OVALARI: Edremit, Bakırçay, Gediz. Küçük Menderes, Büyük Menderes'tir.
PLATOLARI: İç Anadolu Bölümünde Eğrigöz, Şaphane, Murat, Emir'dir.
AKARSULARI: Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes'tir. Bu akarsuların yatak eğimi az olduğu için hidroelektrik potansiyelleri azdır.
GÖLLERİ: Bölge göl bakımından fakirdir. Bafa, Marmara gölleri set gölleridir. Suları tatlıdır.
İKLİMİ: Kıyı kesiminde Akdeniz iklimi hâkimdir. İç kesimlerde karasal iklim yaşanırken, kıyılarda don olayı nadir görülür. Kıyı ovalarında yaz mevsimi sıcak ve kurak geçer. İçerilerde kar ve don olayı görülür. Yaz mevsimi kıyıya göre daha sıcaktır.
BİTKİ ÖRTÜSÜ: 500 - 600 metreye kadar yüksekliklerde maki görülür. Daha yükseklerde ise iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar yer alır. İç Batı Anadolu Bölümü'nde çalılık ve ormanlar, daha içerilerde bozkırlar vardır.
NÜFUSU: Bölge, Marmara, İç Anadolu. Karadeniz'den sonra dördüncü sıradadır. Bölgede doğum oranı düşüktür. Nüfus dağılımı düzenli değildir. Kıyı kesimindeki ovalar sık nüfuslu, iç kesimler tenhadır. Kentleşme oranı yüksek, göç alması nedeniyle nüfus artışı fazladır.
İLLERİ: Afyon. İzmir, Aydın. Uşak, Denizli. Muğla, Manisa, Kütahya'dır.
2024 Tüm hakları saklıdır. /İletişim:sorucam@gmail.com