DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİ TANIYALIM
YER ŞEKİLLERİ
Kenarları dağ sıraları ile kuşatılmış Türkiye'nin en geniş coğrafi bölgesidir. Yükseltisi çok fazladır. Doğu-batı yönlü uzanan dağ sıraları, çöküntü ovaları ve yüksek platoları önemli yer şekilleridir.
DAĞLARI: Bölgenin kuzeyinde Karasu, Araş dağları ile güneyinde Güneydoğu Toroslar, Şerafettin Dağları, Hakkâri Dağları Türkiye'nin çatısını oluşturan dağ sıralarıdır. Volkanik arazinin geniş yer kapladığı bölgedir. Ağrı, Tendürek, Süphan, Nemrut başlıca sönmüş volkanlarıdır.
OVALARI: Bölgenin çöküntü ovaları: Erzincan, Tercan, Erzurum, Iğdır, Elbistan, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş'ta bulunmaktadır. Iğdır Ovası bölgenin en çukur yeridir. Ayrıca Türkiye'nin önemli bir deprem bölgesidir.
PLATOLARI: Doğu Anadolu'da akarsularla yarılmış, çevresine göre yüksekte ve alçakta olan değişik platolar bulunmaktadır. Uzunyayla, Erzurum. Kars platoları başlıcalarıdır.
AKARSULARI: Bölgede bulunan Araş ve Kura Nehirleri Hazar Denizi'ne dökülür. Karasu ve Murat bölgenin en önemli akarsularıdır. Bölge akarsularının rejimi düzensizdir. Kar erimeleri ile beslendiği için yazın suları kabarır. Yatak eğimleri fazla olduğundan dolayı hidroelektrik potansiyelleri fazladır. Van Gölü Havzası Türkiye'nin en geniş kapalı havzasıdır.
GÖLLERİ: Göl bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesidir. Aynı zamanda Van Gölü Türkiye'nin en büyük gölüdür. Suyu sodalı olan gölde, feribot taşımacılığı yapılır. Diğer önemli gölleri; Erçek, Çıldır, Aktaş, Hazar, Balık, Haçlı ve Nemrut gölleridir.
İKLİMİ: Bölgenin denize uzak ve yüksek olması nedeniyle karasal iklim etkisi görülür. Çok geniş olması ve yüksekliği iklim özelliklerini farklılıklaştırır. Erzurum- kars Bölümü kışın çok soğuk geçtiği yerdir. Burada yaz yağışları fazladır. Yukarı Fırat Bölümü güneyde olduğu için sıcaklık bakımından en elverişli yeridir. Kış yağışları fazla olur. Yazın ise kurak geçer.
NÜFUS VE YERLEŞME: Türkiye’nin en seyrek ve Güneydoğu Anadolu’dan sonra en az nüfuslu olan bölgesidir. Doğum oranı yüksek olmasına rağmen fazla göç verdiği için nüfusu azdır. Bölgenin dağlık olması iklim özellikleri göçleri artıran bir etkendir. Kentleşme oranı düşüktür. Nüfusun büyük bölümü Yukarı Fırat ve Iğdır Yöresinde toplanmıştır. Erzurum, Erzincan, Malatya, Elazığ bölgenin kalabalık merkezleridir.
İLLERİ: Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Malatya, Elazığ, Iğdır, Kars, Muş, Şırnak, Tunceli, Van’dır.
2024 Tüm hakları saklıdır. /İletişim:sorucam@gmail.com