2011-2012 8. Sınıf Inkilap Tarihi çalışma Kitabı Sayfa 17. 19. 20. Cevapları


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 2456

ayfa 17:

tabloda:

1. kurmay yüzbaşı ------ vatan ve hürriyet cemiyeti ---------- eğitimci yönü

2. kolağası ------ 5. ordu kurmay başkanı ------ askeri yönü

3. kurmay heyeti ------ 3. orduya atandı ------ askeri yönü

4. hareket ordusu ------ trablusgarp'taki isyanı bastırdı ------ idareci yönü

5. bolayır kolordusu ------ edirne'nin geri alınması ------ yönetici yönü

6. 16. kolordu komutanlığı ------ generalliğe yükseldi ------ askeri yönü

sorular:

1. mustafa kemal 20 ocak 1915'te tekirdağ'da bulunan 19.tümen komutanlığına atandı. 25 nisan 1915te geliboluya asker çıkarıldı. 1914 yılının kasım ayında ruslara karşı mücadelesini kafkas cephesinde sürdürdü.

2. mustafa kemal atatürk küçükken okulunda da başarılıydı. ayrıca askerliğe de çok meraklıydı. bu yüzden okulundaki başarısını askerlik hayatında da göstermiştir.

3." ben şimdiye kadar on beş hükümdar ve cumhurbaşkanı ile özel ve resmi konuşmalar yaptım. bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. mustafa kemal'de büyük bir ruh kusretinin esrarı var." sir cgarles townshead ingiliz generali 1922

sayfa 18:

çanakkale savaşlarının kahramanlarını yöneten örnek insan başkomutan mustafa kemal üstün zekası ileri görüşlülüğü ve liderlik yeteneği ile "ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle kahraman askerlerimize cesaret ve güç vermiştir. askerlerimiz de bu güçle kanlarının son damlalarına kadar savaşmış ve olağan üstü güç göstererek vatan topraklarımızı binlerce kilometre uzaktan gelen düşmanlara teslim etmemiştir.

sayfa 19:

A bölümü:

1. Diğer ülkelerin yönetim biçimlerini düşüncelerini kültür seviyelerini öğrenmesini sağlar. Bu durum Mustafa Kemal’in kültür seviyesini artırır. Düşünce hayatını geliştirir.

2. Mustafa Kemal’in tarihe olan ilgisi ve eskileri anlama ve anlatma o zamanlardaki düşünce,fikir,anlamasını ve kavramasını sağlamıştır. Örnek almış da olabilir.

3. Mesela Selanik’te Batı’dan gelen fikir akımları olabilir. Bu Mustafa Kemal’in yeni fikirlere ve farklı yaşam tarzlarına karşı bakış açısını değiştirmiş olabilir.

B bölümü:

Selanik: Atatürk’ün doğduğu şehirdir. Batıya açılan kapı olduğu için Osmanlı Devleti’ne çok önemli bir yarar sağlar. Kültürel seviye bakımından gelişmiştir.

Manastır: Mustafa Kemal Manastır’a Askeri İdadi’de öğrenim görmek için geldi. Konsolosluklar ve ticaret şehri Manastır, o dönemde aralarında çekişme olan çeşitli milletleri ve dinleri barındırıyordu.

İstanbul: Mustafa Kemal’in Osmanlı Devleti’nin başkentine ilk gelişi eğitim amaçlıdır. Daha sonraki yıllarda görevi gereği İstanbul’da ikamet etmiştir.

Sofya: Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı hükümeti tamamen ittihat ve terki cemiyeti’nin kontrolüne geçti. Mustafa Kemal bu sırada Sofya askeri ateşeliğine görevlendirildi.

Sayfa 20:

1.
a) iyimserliği

b) hoş görülülüğü

c) ileri görüşlülüğü

2. burayı kendinize göre cevaplıyosunuz.

3. Burayı da kendinize göre cevaplıyosunuz.

 


REKLAMLAR


Casibom GirişJojobet Girişlericasibomholiganbet girişbahsegelcasibomcasibommeritking girişjojobetcasino siteleriJOJOBETjojobet girişgrandpashabet
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.